|
کد مطلب: 77682
سالروز انتصاب آيت اللَّه سيدعلي خامنهاي به امامت جمعه تهران توسط امام خميني
تاریخ انتشار : 1393/01/01 نمایش : 765
به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس،سومين امام جمعه تهران آيت الله سيدعلي خامنه اي در ?? سالگي به اين سمت منصوب شدند. مقام معظم رهبري در آن زمان عضو شوراي انقلاب اسلامي بود و هيچ مسووليت اجرايي بر عهده نداشتند. از ?? دي سال ???? به مدت ?? هفته متوالي تهران قرائت سوره جمعه را با تلاوت آيت الله خامنه اي شاهد بود تا در تاريخ شش تير ????، هدف سوءقصد منافقين قرار گرفتند.
بنابراين گزارش، پنجم مردادماه سال ???? اولين نماز جمعه تهران به امامت آيتالله طالقاني اقامه شد، اما عمر آن مجاهد نستوه در فاصلهاي کوتاه و در ?? شهريور همان سال به پايان رسيد. دومين امام جمعه تهران نيز آيتالله منتظري بود که در فاصله کوتاهي بعد از انتصاب به قم رفت و از امامت جمعه تهران استعفا کرد.
جواد مقصودي، رييس سابق ستاد نماز جمعه ميگويد: «البته آقاي منتظري هم بعد از مدتي گفت که من ديگر نميخواهم بيايم. گفتيم چرا؟ سخن از حضور در حوزه علميه قم به ميان آورد و بعد از آن امام آقا را منصوب کردند. از حضور ايشان در اين مسند خيلي خوشحال شديم. ايشان خطيب خيلي خوبي بودند که بين انقلابيون به شدت محبوب بودند. حکم امام جمعهاي حضرت آقا را امام به ايشان داده بودند و من يادم هست که آقا هميشه ميفرمودند که من اين حکم را با هيچ چيز عوض نميکنم.»
امام خميني خطاب به آيتالله خامنهاي حکمي به اين مضمون صادر کرد: «جنابعالي که بحمدالله به حسن سابقه موصوف و در علم و عمل شايسته هستيد به امامت جمعه تهران منصوب ميکنم.»
مقام معظم رهبري هم نخستين خطبه را در تاريخ ?? دي ??، چهار روز پس صدور حکم امام، در دانشگاه تهران ايراد کردند. ايشان اولين سخنانشان را چنين آغاز کردند: «... و سپاس از امام امت، از اينکه سخنگوي اين جمعيت عظيم را و امام جماعت اين جمع را آن کسي قرار داده است که به ضعف و عجز خود معترف است. اللّهم إنّ هذا مقام اوليائک و احبّائک، اين مسند اولياي بزرگ خداست، اين مسند صالحان و شايستگان است. در جمع خودِ ما اين مسند عالم بزرگ و راحل عظيمي است که ملت ايران هنوز داغ فقدان او را در دل ميپروراند، اين مسند مرحوم آيتاللَّه طالقاني است، آن انسان زجرکشيده و کوشش کرده و پايمردي کردهاي که در آخرين لحظات زندگياش، در آخرين نفسهايش هم، راه ديرين خود را گم نکرد، از مجاهدت دست نکشيد، و آن گاه اين مسند فقيهي همچون حضرت آيتالله منتظري است، استاد بزرگوار ما و استاد بزرگوار حوزه علميه، لکن اکنون چنين شده است...»
امام جمعه جديد تهران در همان خطبه اول، جايگاه نماز جمعه را چنين تشريح کرد: «نماز جمعه يک سمبل است، رمز است، نشاندهنده ابعاد گوناگون است. اوّلاً نماز است؛ يعني ذکر خداست... در نماز جمعه آنچه از همه چيز مهمتر است اجتماع مردم در جهت تقواست، يعني تقوا هم، زهد هم، عبادت هم، ارتباط به خدا هم، در خلوت و تنهايي اثر مطلوب خود را نميبخشد، اين جامعه است که بايد در اين جهت حرکت کند... ثانياً سلاح است، حالت جنگيدن با دشمن خدا و با شيطانهاست. امام جمعه که رمز نماز جمعه است بايد به سلاحي تکيه کند، بايد عصاي خود را سلاحي قرار بدهد و در مقابل مردم بايستد و اساسيترين و لازمترين و اصليترين مسائل را در اجتماعي بزرگ از زباني ايمن و مورد اطمينان با مردم در ميان بگذارد و بايد بر سلاح تکيه کند... و نماز جمعه ما مردمي که در اين شهر، در تهران گرد آمدهايم، داراي بُعد افزونتري از همه نماز جمعههاي ديگر است، همه نماز جمعهها به طور طبيعي در مسجد تشکيل ميشود و نماز جمعه ما در دانشگاه تشکيل ميشود... تا نگويند- دشمناني که انقلاب ما را با هر تدبيري و با هر شيوهاي خواستند لکهدار بکنند- که اين يک انقلاب کور است، يک انقلاب بيجهت است؛ نه، قشرهاي گوناگون مردم ما، زن و مرد ما، درسخوانده و درسناخوانده ما، از همه گروهها و قشرهاي اجتماعي نمازي را که سمبل معنويت و نيز سمبل اقتدار ملّي است، در خانه? دانش برگزار ميکند. اين نماز جمعه? ماست.»
و در پايان اولين خطبه، پس از پاسخ به برخي شبهات موجود در جامعه، به وظيفه وحدت بخشي نمازجمعه توجه کرده و توصيه فرمودند که: «سعي کنيد از تفرقههاي تازه جلوگيري کنيد، سعي کنيد بر مشترکات اصولي، همه گِرد بياييد، سعي کنيد دلها به هم نزديک شود، سعي کنيد دلها بيش از اين از هم جدا نشود... امروز روزي نيست که مردم ما، هرچه بيشتر در ميانه? خود، در داخله? خود بر اساس مسائل گوناگون، بر اساس مسائل غيراصولي باز با يکديگر اختلاف کنند.»
امامت جمعه مقام معظم رهبري را بايد به سه دوره تقسيم کرد. ايشان در طول اين سه دوره بيش از ??? بار به اقامه نماز پرداختهاند. دوره نخست سالهاي ???? تا ???? که فضاي عمومي کشور در بحران ناشي از فعاليت ضدانقلاب ملتهب شده بود و نماز جمعه به امامت ايشان به عنوان سنگر دفاعي، سياسي و فرهنگي جدي شکل گرفته بود. در نهايت در تاريخ ششم تيرماه سال ???? ايشان مورد سوء قصد قرار گرفته و حدود سه ماه در بيمارستان بستري بودند تا بهبود يافتند.
دوره دوم امامت جمعه ايشان با بهبودي نسبي و امکان حضور در جايگاه خطيب جمعه، از آخرين نماز جمعه سال ???? آغاز شد و تا ارتحال امام امت در سال ???? ادامه داشت. دوران پرماجراي دفاع مقدس، حوادث مختلف سياسي اين دوران و... سبب شد که ايشان بعدي از ابعاد خطيب جمعه را تقويت کنند و آن «استفاده از جايگاه نمازجمعه براي مديريت بحرانها» بود.
دوره سوم امامت جمعه آيتالله خامنهاي که بعد از رحلت امام خميني و در جايگاه رهبري انقلاب برگزار شد، با چنين مطلعي آغاز گرديد: «... چهل روز از فقدان عظيم و مصيبتبار امام بزرگوارمان ميگذرد و اين اولين جمعهاي است که من در فقدان آن عزيز به نماز جمعه ميآيم...» در آن خطبه تحليلي جامع از رهبري امام خميني در ده فراز ارايه و در خطبه دوم، نگاهي به آينده را ايراد فرمودند: «... ما در اداره داخلي کشور و در ارتباطات خارجي، از اصول انقلابي و اسلامي پيروي خواهيم کرد و دقيقاً همان راهي را که امام(ره) ميپيمود، طي خواهيم کرد...»
|
|
|
|